DREAMLAND CREATIVE PROJECTS | Design + Direct

DREAMLAND | Design + Direct  DREAMLAND is an inventive architecture and design lab and office supported by an aligned and humane working process. Our particular interest is to promote understanding and empathy as the core of pioneering ideas.  We aspire to a future of connected living.Our holistic, design process comes to life at DREAMLAND through our L.A.B. The L.A.B. consists of three interconnected branches: DREAMLAND LEARNING, DREAMLAND ALLIANCE and DREAMLAND BUILDING.

METAL SHUTTER HOUSES

New York, New York

The Metal Shutter Houses is a residential condominium building with a gallery on the ground floor, located near the Highline in Chelsea, New York City. The simple and extraordinary design of the building captures the historical flavor of Chelsea using reinvented security, roll-up, perforated shutters and 20’ high automated bi-fold doors. The duplex apartments on the interior open fully to the outside allowing for floor through views to the exterior. As Director for Shigeru Ban Architects. Photography by: Michael Moran.

DUO RESIDENCE

Roosevelt Island, New York

Part of Dreamland’s RI-PLAN initiative on Roosevelt Island, the DUO Residence is a full design and renovation of a one bedroom apartment. The design radically alters the traditional layout into modern, connected spaces which allow for additional uses, and are accessed with translucent glass sliding doors. 

 

OPEN LIGHT RESIDENCE

Roosevelt Island, New York

Part of Dreamland’s RI-PLAN initiative on Roosevelt Island, the OPEN LIGHT Residence is a full design and renovation of the upper level of the family’s duplex HOME. The design opens the floor from a segmented room floor plan, creating the kitchen as the center hearth of the space, introducing light to all newly integrated areas.

INSPIRE RESIDENCE

Roosevelt Island, New York

Part of Dreamland’s RI-PLAN initiative on Roosevelt Island, the INSPIRE residence is a design of a two bedroom apartment. The design creates flexible spaces, in a seamless, integrated design, which open to invite light. Creative work areas and gallery surfaces are highlighted so that the residents can have private, designated spaces to work on varied projects.

BAYER LEAPS GLOBALLY TOURING PAVILION

Los Angeles, CA; San Francisco, CA. Additional Cities to come...

'breaking through the impossible'

Los Angeles, November 3-5, 2017, the Bayer Leaps Pavilion, a globally touring installation designed by Dreamland Creative Projects, officially launched Bayer Leaps at the Summit LA 2017 event.

"Bayer Leaps (of BAYER AG) takes the initiative to generate breakthrough solutions in life science, aiming to conquer ten huge challenges facing humanity.  These seemingly impossible challenges are being taken as leaps of faith."

The Ten Leaps are:

1           Give Sight to People Born Blind
2          Cure Life Threatening Bleeding Disorders in Children
3          Cure Genetic Heart Disease in Children
4          Regenerate Damaged Hearts
5          Repair Retinas to Restore Vision
6          Restore Brain Tissue to Protect our Memories
7          Enable High Speed Animal Vaccines
8          Rejuvenate Soil and Protect Root Health
9          Shape the next generation of high performing crops
10         Develop Natural Insecticides

See THE FILM - LEAPS BY BAYER

See BAYER LEAPS WEBSITE

The focal point of the Bayer Leaps Pavilion, designed by DREAMLAND CREATIVE PROJECTS, emulates the actual concrete stair in Lyons, France, the location where Pro Skateboarder, Aaron “Jaws” Homoki attempted the longest skateboard LEAP. Injured by the leap, Jaws made a complete recovery and returned to the stair to try it again.

The Leaps Stair touring installation is a symbol of the ‘leap’ and the attempt to achieve the impossible. The 25 steps of the staircase, brings the brand mission of Bayer Leaps to life, and is a story of never giving up. The design uses the concrete stairs foremost, as the generator and seed for all design elements, finishes and details.

THE DETAILS

Since the design is generated from the stair, all the details flow from the proportions, dimensions, joints, finishes and alignments with the stair.  The massive doors, have hidden pivots and move with the touch of a hand. The exterior of the doors is a concrete finish, applied with a craftsman's hand to match the concrete panel of stairs. Inside the door finish is a softer finish and reveal the sanctuary interior. It is a minimalist monument

STAIR INTERIOR SANCTUARY

Underneath the stairs, and hidden behind the massive doors is a sanctuary, an experiential space for mindfulness, gathering, conversations, relaxation, meditation, yoga, tea ceremonies, and fireside chats.

The soft, organic sanctuary finishes on the interior, contrast with the hard concrete finishes of the exterior. Simplicity of modular details, fluid and flexible continuity, over scale and perspective, create cohesive unity.   The experience is then enhanced with transformative day and night interactive digital messaging, which tells the story of the leaps. The stairs and sanctuary welcome, invite and inspire the big dream. 

 

SEE NEWS UPDATE  

RECLAIM RESIDENCE

Roosevelt Island, New York

Part of Dreamland’s RI-PLAN initiative on Roosevelt Island, the RE-CLAIM residence is a design of a two bedroom apartment for a family of five. The kitchen, living and bedroom are spatially integrated volumes, which create an open, communal family space in addition to private spaces for each member of the family. The aesthetic is industrial with the use of reclaimed materials.

EXHIBIT RESIDENCE

Roosevelt Island, New York

Part of Dreamland’s RI-PLAN initiative on Roosevelt Island, the EXHIBIT residence is a design of a two bedroom apartment. The main space features a customized, and flexible exhibition space which feature collections gathered on travels. The kitchen opens to the exhibition and integrates the hospitality of dinners and entertainment.

RI:PLAN

Roosevelt Island, New York

RI: PLAN - “Design at the Core” 

RI:PLAN, was a roll out of 4 initiatives bringing affordable apartment renovation design options, in an innovative inclusive design process, to residents in the Roosevelt Island, NY housing core. 

RI:PLAN includes RI:POP, RI:BOX, RI:WORK AND RI:DESIGN 

Roosevelt Island, an affordable, experimental, residential community in New York City, has always been a special place with a unique history of innovation, inclusion and community. Planned in the 1970’s, the core of the island was populated with apartment buildings, whose pioneering residents could enjoy quiet, beauty, and proximity to the city. In the last decade, this popular island has attracted new residential properties, the new Four Freedoms Park and the siting and planning of the new Cornell Tech Campus. This has left the core of the island as a design vacuum while the periphery is developed. This project, RI:PLAN, begins to bring design back the core. 

RI:POP

An innovative installation pop-up, designed to be located in the center of Roosevelt Island to host short, free design consultations with residents. The design of the installation incorporates real apartment floor plans of the core buildings, that are hinged together ‘in community.’ The pop up includes the launch exhibition of the RI-BOX design tool kits that will be used in the consultations and in future workshops.

 

RI:BOX - Sample Apartment Models to be Used as Design Tools for Adults and Children 

Sample apartment models are design kits in order to imagine personalized space. The designs come as a box and include the existing perimeter walls, openings, structure, shafts and partitions. All non-structure and shafts can be removed from the model and relocated. Additional pieces can be added to reconfigure the spaces. This tool easily brings the residents into the process of design and can be used as a family game. RI-BOX was featured as a gallery exhibition. 

RI:WORK - Design Educational workshops for the Community, Tenants and Local Schools 

DREAMLAND hosted affordable community information sessions to provide detailed information on the process of apartment design and renovation. In the design process neighbors gather for in process design workshops, where they collaborate and share ideas and information. 

RI:DESIGN - A Design Service for Individuals and Families

Following the RI-PLAN roll-out, DREAMLAND provided individual consultations, and affordable design packages. RI-DESIGN birthed the HOME service, an easy to use menu of service options simple pricing strategies. Numerous concepts were designed and several are being realized. Examples of RI-PLAN are DUO RESIDENCE, INSPIRE RESIDENCE, EXHIBIT RESIDENCE, RECLAIM RESIDENCE, OPEN LIGHT RESIDENCE AND URBAN BEACH RESIDENCE.

NEW ASPEN ART MUSEUM (NAAM)

Aspen, Colorado

The New Aspen Art Museum is a Kunstalle located in downtown Aspen. Designed to harmonize with the beauty and mountains of Aspen, five key design components were implemented in this 33,000 square feet museum: The Moving Room Elevator , Grand Staircase, Wooden Screen, Wooden Roof Structure and the Walkable Skylights. The design captures the experience of ascent and descent, similar to the experience of skiing, using locally inspired materials in innovative ways to integrate the connection with the beauty of Aspen. As Director for Shigeru Ban Architects. Photography by Michael Moran.

CENTRAL SYNAGOGUE RESTORATION

New York, New York

Constructed in 1872, this Landmark Synagogue was damaged by fire in 1998. The restoration retains the original historic Moorish character while meeting contemporary needs. Significant aspects of the restoration are the multicolored stencil patterns (revealed through water damage in the fire), stained glass windows, lighting, the original slate roof, roof crenellations and gold finish on the miniarets. The interior seating layout is reconfigured and a new event hall below grade is created. As Associate for Hardy Holzman Pfeiffer Associates (H3).

UNIVERSITY OF CHICAGO BUSINESS SCHOOL

Hong Kong, China

Selected Finalist for the University of Chicago Business School in Hong Kong Competition. Sited on the historic location of a former prison, on a hilltop with sweeping views of the bay, the design takes advantage of the sloping site. It includes a shaded, open eating and gathering space at the lower level with classrooms above. Spaces in between the buildings are used for gathering. An undulating wood roof canopies all of the interior and exterior spaces below. As Director for Shigeru Ban Architects.

GOOGLE

Mountain View, California

This design for a multipurpose building uses a structurally innovative grid shell dome, layered with curved operable screens. The structure covers movable offices, conferences rooms and open areas that allow the flexibility of use for workplace, events and concerts. As Director for Shigeru Ban Architects

ASPEN ART MUSEUM

Aspen, Colorado

The first design of the Aspen Art Museum, prior to the design of NAAM, was located on an alternate site in Aspen, adjacent to the Courthouse. This design takes advantage of the site slope, and views to the park and plaza. The interior opens up to all views. A separate circular education and administration building links to the main gallery building. As Director for Shigeru Ban Architects.

BANANA SPLIT TABLE SERIES

The Banana-Split Table Series was designed as a layered system of organic, curved tables of various sizes, heights and colors to fit any scale of environment, promote intimacy, and create a painting in space through furniture. Featured locally and internationally at furniture trade shows, the Series evoked instantaneous recognition in the international press and with prominent visual merchandising clients. The series was exhibited in major store windows along Fifth Avenue in New York City. Design, Fabrication, Marketing, Exhibition and Merchandising. With Dreamland.

Clients:
Macy's, Lord and Taylor NYC Fifth Avenue Windows, Saks Fifth Avenue, Mikasa, Charles Jourdan (NYC Trump Tower Window Display), Sacha London, Steinbachs

Press Articles:
American Magazines: Interior Design, Paper, Visual Merchandising and Store Design, What's New in Building, Display and Design Ideas
Italian Magazines: Interni, Gap Casa
Japanese Magazines/Newspapers: Asahi Shinbun, Our House, Wind, Dream, Fusion Planning
German Magazines: AIT, Arcade, Euwid
French Magazines: Intramuros

Exhibited:
International Contemporary Furniture Fair, Designer Saturday, Tokyo Furniture Fair, Visual Merchandising Show

REVERENCE

New York, New York

A design proposal for a traveling photography pavilion of the praying mantis inside of its natural habitat, the work of of the artist and photographer, Zana Briski. The pavilion, sited in Central Park, New York City near the Museum of Natural History, features the beauty of the Mantis and educates its wisdom and historically sacred existence, unfolding the wild of nature in an urban condition. The project included a store and a café. As Director for Shigeru Ban Architects.

CAMPER SHOE STORE

New York, New York

The American flagship store for Camper Shoes is located on a corner site on Prince Street in Soho, New York City inside of a Landmark District. The exterior of the building has been redesigned with full height sliding doors that open the store to the street for a market experience. The paper tube roof structure reconfigures the flat roof, creating Camper’s ‘House of Shoes’. The main feature of the red and white interior is an angled display wall featuring the shoes inside the brands’ name and from which the entire store design radiates. Depending on the approach to the store from either of two streets, one sees the Camper colors, either a white or a red interior. As Director for Shigeru Ban Architects. Photography by: Sánchez y Montoro.

US FEDERAL COURTHOUSE

Jackson, Mississippi 

The 400,000 square foot, Leed Certified, Federal Courthouse is made up of two six-story towers which encircle an open air rotunda. Three circulation systems are designed for public, staff and prisoner movement. The public enters via a canopy through a security checkpoint and circulates to the jury selection room, courtrooms, or offices. The exterior landscape, interior design finishes , millwork, historical and artistic references depict the narrative of Jackson, Mississippi. As Associate for  Hardy Holzman Pfeiffer Associates (H3)

CANAL PLUS HEADQUARTERS

Paris, France

Canal Plus Headquarters is an L-shaped building adjacent to a public park. The office administration building varies from five to eight stories in height. A studio block consists of four studios. Aerial bridges and a main entry link the various programs and provide access to the park.  As Architectural Designer for Richard Meier. Photography by: Scott Frances.

RADIO CITY MUSIC HALL RESTORATION

New York, New York

The Landmark theater, built in 1932 to uplift spirits in the depression, called the ‘showplace of the nation’ was restored in 1999. The Auditorium, Stage, Grand Foyer, Mezzanines, Grand Lounge, Back of House Dressing Rooms and iconic restrooms were revived. The restoration included original interior finishes, furniture restorations and new production and technology systems. As Associate for Hardy Holzman Pfeiffer Associates (H3).

CONTACT   |    FAQ 
© 2015 Dreamland Creative Projects